آنچه در مورد "آزمایشگاه کالیبراسیون" می خوانید
افتخار ما داشتن آزمایشگاه کالیبراسیون با سابقه ای طولانی، کیفیت بالا و قیمتی مناسب است که تجهیزات شما را کالیبره و به دقت اولیه می رساند.
در صورتی که از دستگاه های اندازه گیری استفاده می کنید، احتمالا می خواهید تا حد امکان دقیق نیز باشد. متاسفانه، ابزار های اندازه گیری بعد از گذشت مدتی دچار فرسودگی می شود که بر دقت آن تاثیر می گذارد. اگرچه این دستگاه ها قدیمی می شوند، اما می توانید با کالیبره کردن، دقت اندازه گیری آن ها را بهبود ببخشید و مطمئن شوید که همیشه نتایج قابل اعتمادی دارید. فرآیند کالیبره کردن در محل خاصی با شرایط سخت گیرانه ای صورت می گیرد که به این محل “آزمایشگاه کالیبراسیون” می گویند.
کالیبراسیون چیست؟
به فرآیند استاندارد سازی یا تنظیم تجهیزات اندازه گیری برای کمک به ارائه نتایج دقیق تر، کالیبراسیون می گویند. در زمان انجام این کار، یک متخصص یکی از تجهیزات را آزمایش و نتایج آن را با یک دستگاه مرجع مقایسه می کند. اگر اندازه گیری با دقت قابل قبول که توسط استاندارد تعیین شده مطابقت نداشته باشد، متخصص اقدام به انجام تنظیماتی می کند تا زمانی که نتایج اندازه گیری به اندازه استاندارد برسد.
چه زمانی باید تجهیزات را کالیبره کنیم؟
با گذشت زمان، دقت هر دستگاه اندازه گیری شروع به کاهش می کند. معمولا این کاهش دقت به دلیل فرسایش طبیعی قطعات مختلف است. اما ممکن است به دلیل محیط نامناسب یا شوک های مکانیکی و الکتریکی نیز رخ دهد. سرعت کاهش دقت این تجهیزات می تواند با توجه به شرایط محیطی آن ها متفاوت باشد.
آزمایشگاه کالیبراسیون
همانطور که گفتیم، کالیبره کردن تجهیزات در محلی به نام آزمایشگاه کالیبراسیون صورت می گیرد. این آزمایشگاه باید تمامی استاندارد های لازم جهت تنظیم مجدد دستگاه ها را داشته باشد. یعنی باید بتواند دستگاه مورد نظر را با استاندارد های مورد تایید مراجع (معمولا استاندارد های اندازه گیری ملی یا بین المللی) کالیبره، و نتایج آن قابل مقایسه و دقیق باشد.
آزمایشگاه های معتبر معمولا پارامتر های مختلفی مانند ابعاد، دما و رطوبت، فشار، گشتاور و نیرو، جرم و حجم، شیمی، الکتریک و الکترونیک، گازسنجی و فلو را مورد ارزیابی قرار می دهند که در ادامه با آنها بیشتر آشنا می شوید:
ابعاد
دما و رطوبت
فشار
گشتاور و نیرو
جرم و حجم
سنجش جرم و حجم ماده، چه به صورت صنعتی یا به صورت استفاده های روزمره و عمومی، می بایست از دقت کافی برخوردار باشد. به عنوان مثال، اگر باسکول کالیبره نباشد، می تواند خسارت قابل توجهی به طرفین وارد نماید. انواع ترازوهای آنالیتیکال آزمایشگاهی و صنعتی، باسکول، ظروف حجمی و وزنه های استاندارد نیز از جمله این تجهیزات هستند.
شیمی
کیفیت کالیبراسیون در دستگاهی مانند ویسکومتر واقعا حیاتی است. بررسی گرانروی روغن در تجهیزات مکانیکی باید به طور دقیق اندازه گیری شود تا دچار ایراد در عملکرد دستگاه نشود. انواع هیدرومتر، pH متر، هدایت سنج، رفرکتومتر، ویسکومتر، کدورت سنج، اسپکتروفتومتر از جمله این تجهیزات هستند.
الکتریک و الکترونیک
تجهیزات الکتریکی که پارامتر های الکتریکی را اندازه گیری می کنند نیز، نیاز به کالیبره شدن دارند. این دستگاه ها نیز شامل تجهیزاتی هستند که کمیتهای ولتاژ AC/DC ، جریان AC/DC ، مقاومت الکتریکی، ظرفیت خازن، سلف ، فرکانس ، زمان و توان را ایجاد و یا اندازه گیری میکنند. از جمله این تجهیزات می توان به مولتی متر ، مولتی متر کلمپی ، ولت متر ، آمپر متر ، نشان دهنده ها و کنترلرها، فرکانس متر ، پاورمتر ، جعبه مقاومت ، جعبه خازن ، جعبه سلف ، ارت تستر ، اینسولیشن تستر، LCR متر، منبع تغذیه ، شمارنده، تایمر، کرنومتر، فانکشن ژنراتور ، اسیلوسکوپ، دور سنج و صدا سنج اشاره نمود.
گازسنجی
محل های خطرناکی مانند معدن، پالایشگاه نفت و گاز و تونل ها وجود دارد که باید با جدیت تمام مراقب آن باشید. دستگاه های گازسنجی یا آشکار ساز گاز نیز باید به دقت و در زمان تعیین شده، برای کالیبره شدن به آزمایشگاه ارسال شود. این تجهیزات شامل انواع گازسنج های ایمنی انفرادی پرتابل و ثابت، آنالایزرهای گاز خودرو، آنالایزرهای گاز خروجی از دودکش، آنالایزرهای گازهای محیطی، نشت یاب های گاز شعله و دود یاب می شود.است.